Vinilinių plokštelių renesansas: kodėl jas verta kolekcionuoti

Vinilinių plokštelių renesansas: kodėl jas verta kolekcionuoti

Vinilinės plokštelės, dar vadinamos LP (Long Play) įrašais, sugrįžo į populiarumo viršūnę ir vėl tapo muzikos mėgėjų ir kolekcionierių dėmesio centru. Nors ši technologija atsirado XX a. viduryje, šiuolaikinėje skaitmeninėje eroje vinilinės plokštelės įgijo naują vertę ir reikšmę. Šiame įraše aptarsime, kas yra vinilinės plokštelės, kodėl jos tapo tokios populiarios ir kokie yra pagrindiniai jų privalumai bei trūkumai.

Kas yra vinilinės plokštelės?

Vinilinė plokštelė yra fizinis muzikos įrašymo formatas, pagamintas iš polivinilchlorido (PVC). Plokštelės paviršiuje yra mikroskopiniai grioveliai, kurie atkuria garsą, kai per juos juda adatėlė. Vinilinės plokštelės gali būti įvairių dydžių, tačiau populiariausios yra 12 colių plokštelės, kurios sukasi 33 1/3 apsisukimų per minutę (RPM) greičiu, ir 7 colių plokštelės, kurios sukasi 45 RPM greičiu.

 

Vinilinių plokštelių istorija

Vinilinės plokštelės atsirado XX a. pradžioje evoliucionuojant iki tol naudotas gramofonines plokšteles. 1948 m. „Columbia Records“ pristatė pirmąją LP plokštelę, kuri galėjo talpinti apie 22 minutes muzikos vienoje pusėje. Tai buvo didelis žingsnis į priekį nuo senesnių, greičiau besisukančių šelako (gamtinės dervos) plokštelių, kurios talpino tik keletą minučių muzikos. Vinilinės plokštelės netruko išpopuliarėti ir nei vienas tuometinio jaunimo susibūrimas negalėjo būti įsivaizduojamas be patefono sukamų muzikos garsų.

1963 metais buvo pristatytas audio kasetės (MC) formatas, mažesnis, talpesnis, neužimantis daug vietos. O kasetinių grotuvų atsiradimas leido muzika mėgautis, kad ir kur bekeliautum. 1978-1979 metais atsirado dar kompaktiškesnis muzikos įrašų formatas – kompaktiniai diskai (CD). Po dešimtmečio prasidėjo masinė jų gamyba, o po kelerių metų, išaugus kompaktinių diskų pardavimams, vinilinės plokštelės atsidūrė antrame, o gal ir trečiame plane.

2000-ųjų pradžioje vinilinės plokštelės vėl patraukė muzikos entuziastų, kolekcionierių bei verslų valdytojų dėmesį. LP įrašai skambėjo ankstesniojo amžiaus nostalgija. Jaunas dienas 7-8 dešimtmečio šėlsme praleidusius vyresnės kartos atstovus nuteikė sentimentaliai, o šių laikų jaunimą žavėjo praeities atgarsiai bei noras atskleisti tų laikų paslaptis. Vis daugiau muzikos klausytojų susižavėjo patefonais, vinilinėmis plokštelėmis ir jų skleidžiama muzikos kokybe.

2020-aisiais, pirmą kartą po labai ilgos pertraukos, vinilinės plokštelės viršijo kompaktinių diskų pardavimus. Šiandieną vinilinių plokštelių klausytojų gretos vis auga, šių dienų atlikėjai savo naujus albumus pristato ir LP formatu, o senieji albumai yra perleidžiami. Be jokios abejonės, nupučiamos dulkės ir nuo senųjų plokštelių, o kai kurios iš jų šiandieną įgavo kolekcinę vertę.

 

Kodėl vinilinės plokštelės yra vertinamos?

  1. Garso kokybė. Vienas iš pagrindinių vinilinių plokštelių privalumų yra jų analoginė garso kokybė. Skirtingai nuo skaitmeninių formatų, analoginis garso įrašymas išlaiko visą garso bangą, todėl muzika gali skambėti šilčiau ir natūraliau. Daugelis audiofilų teigia, kad vinilinių plokštelių garsas yra „gyvesnis“ ir „turtingesnis“.
  2. Fizinė patirtis. Vinilinės plokštelės suteikia unikalią fizinę patirtį. Dideli albumų viršeliai, vidiniai lapeliai su dainų tekstais ir nuotraukomis – visa tai prisideda prie ypatingo ryšio su muzika. Be to, pats plokštelės grojimo procesas – nuo jos išėmimo iš dėklo iki adatėlės padėjimo ant plokštelės – yra ritualas, kuris suteikia ypatingą malonumą.
  3. Kolekcionavimas. Vinilinės plokštelės yra puikus kolekcionavimo objektas. Senesni, reti leidimai, limituoto tiražo albumai ar autografuotos plokštelės turi didelę vertę ir gali tapti brangiu kolekciniu turtu. Be to, vinilinių plokštelių kolekcionavimas suteikia galimybę surasti ir įsigyti unikalių muzikos kūrinių, kurių galbūt niekur kitur nerastumėte.

 

Turbūt vienintels vinilinių plokštelių trūkumas yra jų priežiūra. Jas reikia saugoti nuo dulkių, įbrėžimų ir deformacijų. Taip pat būtina reguliariai valyti tiek plokšteles, tiek grojimo adatą, kad išlaikytumėte gerą garso kokybę.

Vinilinės plokštelės suteikia ypatingą muzikos klausymo patirtį, kurią sunku pakeisti skaitmeniniais formatais. Nors jos reikalauja daugiau priežiūros ir investicijų, jų garso kokybė, fizinė patirtis ir kolekcionavimo vertė daro jas ypatingu muzikos formatu. Patefonas ir muzikiniai albumai LP formatu gali tapti išskirtiniu namų ar viešosios erdvės interjero akcentu. Vinilinių plokštelių kolekcija ne tik parodo Jūsų išskirtinį muzikinį skonį ir išmanymą, bet ir įrodo atsakingą muzikos klausymą, pagarbą autorių teisėms ir norą muzikos klausytis legaliai. Vinilinės plokštelės – tai ne tik galimybė užpildyti erdvę garsu – tai ritualas, pasimėgavimas, aukštesnio lygio muzikos klausymo patirtis.