Kodėl mes įsimename dainų tekstus?

Kodėl mes įsimename dainų tekstus?

Turbūt ne kartą teko nustebinti save ar kitus, kad nuolat pamirštate, kur pasidedate daiktus, svarbius įvykius ar kitą informaciją, bet vos tik užgrojus net ir labai senai girdėtai dainai, traukiate jos tekstą, lyg būtumėte pats jį sukūręs. Toks dainų žodžių įsiminimas patraukė mokslininkų dėmesį, kurie bandė nustatyti, ar dainų tekstai turi savo atskirą vietą mūsų atmintyje. Kad muzika padeda įsiminti tam tikrą informaciją nėra paslaptis ir šis metodas yra naudojamas jau nuo seno. Vaikai mokyklose linksmų dainelių pavidalu mokomi abėcėlės ar skaičiavimo, įdainuotus tekstus naudojama reklamose, norint ilgam įrašyti tam tikrą informaciją apie produktą vartotojų atmintyje, dainų žodžiai net gali padėti mokytis užsienio kalbų.

Rimuoti tekstai ir ritmingos melodijos gali veikti asociatyviai, todėl lengviau susieti informaciją su melodija, skambesiu bei to deriniu. Muzikos ritmas ir skambesys duoda užuominą, kokio ilgio bus kitas žodis, kaip jis skambės, koks yra numatomas žodžių derinys. Tai padeda apriboti galimus primintinų žodžių pasirinkimus, pavyzdžiui, signalizuojant, kad trijų skiemenų žodis atitinka tam tikrą dainos ritmą.

Dainos melodija leidžia skaidyti tekstą į tam tikras dalis, kurioms yra suteikiama prasmė. Tai leidžia įsiminti ilgesnius informacijos segmentus nei tuo atveju, jei turėtume įsiminti kiekvieną žodį atskirai. Muzikiniuose kūriniuose taip pat dažnai naudojamos literatūrinės priemonės, tokios kaip rimas ir aliteracija, kurios dar labiau palengvina įsiminimą.

Dainų tekstų įsiminimas gali būti prilyginimas važiavimui dviračiu. Kaip ir tam tikrų judesių atlikimas suteikia „raumenų atmintį“ ir tai tiesiog darome, per daug apie atliekamą veiksmą negalvodami, taip ir patinkančios ar tiesiog dėmesį patraukusios dainos tekstai įsirašo į numanomą atmintį. Viena iš priežasčių, kodėl dainų tekstai įsirašo į atminti, net jei jų specialiai nesimokome ir neskaitome, yra ta, kad tam tikras dainas dažnai klausome, pasiduodame melodijai, niūniuojame, atkartojame. Tuomet tą pačią dainą išgirstame dar kartą, melodija suteikia atpažįstamumą ir po kelių kartų traukiame dainų žodžius kartu su jų atlikėju.

Bet ko gero svarbiausia priežastis, kodėl įsimename dainų žodžius bei melodijas – tai emocija, kurią mums suteikia muzika. Girdėdami muzikos kūrinius išgyvename įvairias emocijas, jaučiame jų atlikimą, susitapatiname su atlikėju, įsileidžiame ritmus į savo širdį ir leidžiame jiems užvaldyti kūną ir mintis. Įvairūs tyrimai rodo, kad tam tikri emociniai dirgikliai yra įsimenami geriau nei neemociniai. Dar iš mokyklos suolo žinome, jog informaciją lengviau įsiminti, kuomet jai yra suteikiama kokia nors asociatyvinė reikšmė. Pavyzdžiui, vaikus moko įsiminti spalvas per emocijas keliančius paveikslėlius – ne tik pavaizduojame spalva, bet ir parodomos tos spalvos daiktas ar gyvūnėlis. Taip lengviau patraukiamas dėmesys, skatinama žiūrėti, galvoti ir – įsiminti.

Su muzika užmezgame emocinį ryšį, ja mėgaujamės, išgyvename įvairius jausmus ar net susiejame su tam tikrais svarbiais gyvenimo įvykiais. Todėl dainų žodžių prisiminimas gali būti labai asmeniškas. Galbūt puikiai mokote kiekvieną mielą žodį net tos dainos, kurios paprastai neklausote, tačiau ji primena kažkokį gyvenimo įvykį, sukelia emociją, o būtent dėl sukeltos emocijos dainos tekstas įsirėžia giliai atmintyje net to nenorint. Bet daugeliu atveju, dainų žodžių mokėjimas leidžia mėgautis muzika ir jos keliamais jausmais mums, niūniuojant į taktą ar traukiant kūrinio tekstą iš širdies!